Copyright © 2017      Ontwerp en fotografie: Paul
Home
Home
Contact met Sharlih

Wat is Satsang?

 

'Satsang' is een Sanskriet woord, het betekent: bij elkaar zitten in waarheid.

We zitten, lopen, staan of liggen altijd al in Dat wat waar is. Eigenlijk is het hele leven een satsang, een uitnodiging om thuis te komen, om dan te ontdekken dat je altijd al thuis was.

Helaas zijn maar weinig mensen zich daar bewust van. Bijna iedereen is totaal vergeten wat hij werkelijk is en heeft zijn ziel en zaligheid in 'dingen' gelegd (objectbewustzijn). Ze zijn een verlengstuk van ons ego geworden. Onze zintuigen zijn naar buiten gericht en daardoor kun je niet zien dat de stralende Essentie in je is en jij – als lichaam – er ook in bent. Dit is met het verstand niet te begrijpen, maar moet gerealiseerd worden.

Satsang is eerder een samenzijn van belangstellenden die de schijnbare belangrijkheid van de dingen en gebeurtenissen proberen te ontmaskeren. Ze zijn slechts zo belangrijk als jij ze maakt. Je hoeft er geen afstand van te doen, maar tijdens satsang worden ze gezien voor wat ze zijn.

Het lichaam is een tastbaar 'ding', een vorm. Maar ook gevoelens en gedachten behoren tot het rijk van de vormen, al zijn ze wel wat vluchtiger. Maar vergis je niet in een gedachte; opzichzelf is hij niets meer dan een voorbijgaande flikkering in een oceaan van licht. Maar een gedachte waar in geloofd wordt is heel sterk. Ons denken is verantwoordelijk voor de wereld waar we in leven. In ieder individu schept het zijn eigen werkelijkheid. Er is maar één aarde, maar het denken schept miljoenen werelden. Dat is de illusie waarin we gevangen zitten. Satsang is bedoeld om die illusie te doorbreken.  Lees verder: