Copyright © 2017      Ontwerp en fotografie: Paul
Home
Home
Contact met Sharlih

 

 

 

 

 

Zelf vond ik het ook fijn om met open aandacht naar een voorwerp te kijken bijvoorbeeld een veertje, een kledingstuk of zelfs naar het plafond. Als je liever buiten zit zijn ook de lucht, de wolken of de blaadjes aan de bomen mooi om naar te kijken. Het maakt niet uit waar je naar kijkt, als het maar niet teveel gedachten oproept.

 

Aandacht voor de ruimte om en tussen de vormen is ook één van de mogelijkheden om het denken tot rust te brengen. Het kan er niet veel mee, want ruimte wordt als niets gezien. Omdat de zintuigen nu niet actief zijn komen we uit bij de stroom van het vrije zien, dat er altijd is en uit alle ogen kijkt.

Als onze blik niet meer vertroebelt en ons privé-zelf niet meer aanwezig is, ziet alles er heel anders uit. De alledaagse dingen vertonen een schoonheid die door geen hoofd bedacht is.

 

 

 

 

De ruimte blijkt niet meer leeg te zijn maar danst van levendigheid en straalt door alles heen. Dit zien is niet voor een enkeling weggelegd, maar voor iedereen die het geduld heeft om de aandacht te verleggen van de dingen die je ziet – object bewustzijn – naar het zien zelf – vormloos bewustzijn. Maar de meeste mensen  zijn er niet in geïnteresseerd, omdat ze volledig in beslag worden genomen door de dingen buiten hen, zodat de diepere dimensie voor hen verborgen blijft.

 

Voor degenen die wel geïnteresseerd zijn en verder en dieper durven kijken dan wat de zintuigen waarnemen, deel ik deze 'inzichten', omdat de werkelijke waarde – die iedereen vertegenwoordigt – anders verborgen

blijft.

Vervolg inzichten

 

Terug naar index