Copyright © 2017      Ontwerp en fotografie: Paul
Home
Home
Contact met Sharlih

 

 

Voor mij verwijst het woord 'inzichten' naar een andere manier van kijken. Je kunt ook zeggen dat het naar binnen kijken betekent, zoals het engelse woord 'insights' impliceert.

Er zijn verschillende manieren van zien. Wat wij als realiteit beschouwen is maar een klein deeltje van het geheel. We zien de realiteit niet zoals hij is maar zoals wij denken hoe hij is.

 

We zien de dingen gefilterd door onze conditionering. Sommige dingen willen we helemaal niet zien, de angst om dingen recht in de ogen te zien vertroebelt de vrije stroom van het pure zien.

De zintuigen zijn naar buiten gericht en onze aandacht gaat uit naar wat we zien.

Op beweging zijn we instinctief het meest alert, bewegingen kunnen namelijk gevaar inhouden.

Dan komen de vormen van de objecten en daarna meestal de kleuren. Als laatste merken we de ruimte op en vaak pas als we ruimte te kort komen, zoals in een overvolle bus.  Maar juist die ruimte maakt het mogelijk dat er objecten kunnen bestaan. Wat maakt een huis bewoonbaar: zijn dat de stenen of is het de ruimte waar omheen gebouwd wordt?

Zo is ook onze fysieke vorm om de ruimte heen ontstaan en er helemaal van doordrongen. Onze zintuigen kunnen die innerlijke ruimte niet zien. Ze zijn gericht op vorm en houden ons daarmee voor de gek. Ze laten ons geloven dat we alleen bestaan uit een pakketje vlees en botten. Als we echter onze aandacht verleggen van de dingen die we zien naar Dat wat ze ziet, verandert onze perceptie ingrijpend. We hebben ons nooit afgevraagd wie of wat er kijkt. Dit kunnen we ontdekken door het zelf te onderzoeken. Dit kan bijvoorbeeld door het stoppen met aandacht geven aan de dingen buiten ons.

 

Maar ook als we naar binnen kijken zijn er dingen die ons kunnen afleiden, zoals gevoelens en gedachten of fysieke sensaties. Ze mogen er zijn, maar laat ze met rust, ga er niet in mee. Stop op de grens van binnen- en buiten wereld, wees stil en kijk wat er gebeurt. Je kunt dat met je ogen dicht doen of met open ogen. Doe je het met open ogen kijk dan of je alleen je ogen bent, laat je hoofd er buiten. Laat je oogbollen maar door de ruimte zweven met een panoramisch zicht.

Lees verder

Inzichten